Який казан краще: чавунний або алюмінієвий
Який казан краще: чавунний або алюмінієвий
Ті, хто знає толк в кулінарному мистецтві, не стануть сперечатися, що страви, приготовані в казані, неперевершені. У них є яскрава насиченість смаку, аромат багаття і автентичність. Особливо добре виходять в цьому посуді східні страви: плов, шурпа, лагман. Однак домогтися неймовірного смаку можна тільки в «правильному» казані. І тут кожен задає собі питання, який казан вибрати. Тому вибір треба робити грамотно, спираючись на основні характеристики:
· Матеріал
· Форма
· Обсяг
· Наявність кришки
Перше, чим цікавиться людина, що вирішила купити казан – це матеріал виготовлення. На сьогоднішній день на ринку найбільш популярні чавун і алюміній. Прихильники суворої класики зазвичай воліють чавунні казани. Вони привертають насамперед своєю високою теплопровідністю. Це властивість чавуна забезпечує неспішність приготування, спокійне ловлення страви до повної готовності. Ідеальна посуд для приготування плову і будь-якої іншої страви, передбачає тривалу підготовку. Казан чавунний має ще один істотно приємний бонус – він не псується з часом. Чим більше років, тим простіше їм користуватися і тим смачніше в ньому виходить їжа. Такий посуд можна в буквальному сенсі слова передавати з покоління в покоління як сімейну реліквію. Не забувайте також про те почуття гордості і задоволення, яке отримуєш від готування до нього.
З недоліків чавунного казана можна навести лише один. Чавун досить важкий, і впоратися з цим кухонним начинням буває непросто. Тому багато хто воліє використовувати казан алюмінієвий. На відміну від чавуну, цей матеріал надзвичайно легкий. Це безпрограшний варіант для тих, хто віддає перевагу готувати не тільки на багатті, а й на печі. Алюміній швидко розігрівається, однак по теплопровідності кілька поступається чавуну. В цілому ж, казан з алюмінію – це доступний за ціною і зручний в користуванні варіант. В ньому можна приготувати блюдо швидко і без особливих зусиль.
Властивості | Чавунний казан | Казан алюмінієвий |
Швидкість приготування | довгий ловлення | швидке готування |
Рекомендоване використання | на багатті | на печі |
Швидкість розігріву | довго розігрівається | швидко розігрівається |
Вага | важкий | легкий |
Термін експлуатації | довговічний | середньої тривалості |
Особливості догляду | Після миття потрібно витирати насухо, щоб не утворювалася іржа Не можна зберігати їжу в казанах неэмалированных | Не можна використовувати абразивні губки і агресивні миючі засоби, щоб не пошкодити захисну плівку |
Прокаливание перед использованием | нуждается | не нуждается |
Итак, что же выбрать: алюминиевый или чугунный казан? Здесь нужно отталкиваться прежде всего от задачи, под которую вы его покупаете и того, как будете его использовать. Нельзя однозначно утверждать, что чугунный – это лучший казан для всех случаев жизни. Также стоит помнить, что помимо материала, важна форма казана. Шарообразные подходят для готовки на костре, а плоскодонные универсальны. Однако в любом случае, дно и стенки должны быть толстыми.
Який обсяг казана вибрати? Підбираючи казан для плову та інших страв, стежте, щоб кришка прилягала щільно, а обсяг був приблизно 1,5-2 літра на 1 людину. І, звичайно ж, не варто забувати про грамотної попередньої підготовки і дбайливого догляду. Тоді будь казан прослужить довго і радуватиме вас чарівним смаком страв!